Witamina C, zimowa witamina

telemedycyna

W zimie, pamiętaj, żeby zaopatrzyć się w witaminę C! Substancja ta zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego: pomaga nam uchronić się przed infekcjami, które mnożą się w zimnie, chłodzie i wilgoci.

Wiemy doskonale, że o zdrowie należy dbać zawsze, ale trochę inaczej robimy to latem, a inaczej zimą. Zmiana warunków pogodowych, diety, mniejsza ilość słońca i przebywania na świeżym powietrzu, sprawiają, że zimą potrzebujemy innego niż w pozostałych porach roku zestawu witamin. Spójrzcie na  witaminę C, która jest gwiazdą zimowych zdrowotnych czarów.

Co to takiego i jak działa?

Witamina C acidum ascorbicum, kwas askorbinowy, to związek organiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, występuje  w produktach roślinnych.
Niestety nasz organizm nie potrafi jej ani syntetyzować, ani magazynować. Dlatego powinniśmy ją stale dostarczać z pożywieniem lub formie suplementów zalecanych przez lekarzy.

Wzmacnianie odporności to oczywiście aktywność fizyczna, zdrowa zbilansowana dieta, pozbawiona papierosów i alkoholu, także dbanie o to, by w organizmie nie brakowało substancji, które sprzyjają wzmacnianiu układu odpornościowego, takich jak witamina C, która pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto dodać, że jej  stężenie w osoczu krwi i białych krwinkach spada w czasie infekcji i stresu. Poza tym badania wykazały, że witamina C wzmacnia produkcję i funkcjonowanie fagocytów, które pochłaniają i absorbują patogeny lub uwalniają enzymy je niszczące. Niedobór witaminy C skutkuje obniżoną opornością na niektóre patogeny, podczas gdy zwiększona podaż wzmacnia wiele funkcji układu odpornościowego.

Jako silny antyoksydant rozpuszczalny w wodzie, który ma zdolność przenikania do komórek. Kwas askorbinowy ma kluczowe znaczenie w

  • produkcji kolagenu, który jest podstawowym składnikiem tkanki chrzęstnej, tkanki łącznej i skóry
  • prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych
  • niszczeniu wolnych rodników, które uszkadzają organizm
  • przyspieszeniu gojenia ran
  • regulacji  poziomu cholesterolu
  • ochronie skóry przed starzeniem
  • bierze udział w przyswajaniu żelaza z pokarmu
  • uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek
  • podnosi wydolność fizyczną organizmu
  • wpływa na pracę układu nerwowego
  • redukuje produkcję hormonów stresu, które mają bezpośredni wpływ na obniżenie odporności
  • ma działanie antyhistaminowe, przez co zmniejsza nasilenie niektórych objawów infekcyjnych

Gdzie jej szukać?

Przyroda obdarzona jest pokarmami, będącymi  doskonałym źródłem witaminy C. Dostarczamy jej do organizmu wraz z produktami pochodzenia roślinnego, przede wszystkim warzywami i owocami. Wbrew temu jak wielu z nas się wydaje, najwięcej witaminy C ma…

  • nie cytryna, a nać pietruszki: 269mg/100g
  • owoce dzikiej róży: 250mg/100g
  • czarne porzeczki: 150mg/100g
  • papryka: 125mg/100g
  • kiwi: 84mg/100g
  • kalarepa: 70mg/100g
  • brokuły: 65mg/100g
  • truskawki: 46mg/100g
  • cytryny: 40mg/100g
  • grejpfruty: 30mg/100g

Jakie jest dzienne zalecane spożycie?

Prawdziwy niedobór witaminy C powoduje poważne zmęczenie, utratę apetytu i zmniejszoną odporność na infekcje: jest to patologia zwana szkorbutem. Choroba ta była powszechna od kilku stuleci, zwłaszcza wśród żeglarzy, którzy przez wiele miesięcy nie mogli spożywać świeżych produktów roślinnych. W dzisiejszych czasach szkorbut na szczęście zniknął. Niemniej jednak, różne badania dietetyczne wykazały, że wiele osób ma niedobór witaminy C zwłaszcza w okresie zimowym, ze względu na małą ilość świeżych warzyw i owoców.  

Dawkowanie w dużej mierze zależy  od wieku, stylu życia, stresu i innych czynników. Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg/kg masy ciała/dobę u osób dorosłych i 2 mg/kg masy ciała/dobę u niemowląt i dzieci

  • dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg/dobę witaminy C
  •  kobiety trochę mniej – 75 mg/dobę (więcej witaminy C potrzebują kobiety w ciąży i karmiące).

Organizm radzi sobie z jej nadmiarem, wydalając ją z moczem. Jej spożycie może być zwiększone: dotyczy to w szczególności palaczy, którzy palą więcej niż 10 papierosów dziennie, wtedy dawka wzrasta do 110mg/dobę. Zapotrzebowanie na witaminę C może się zmieniać w zależności od potrzeb organizmu i wzrasta w czasie infekcji.

Najczęściej zadawane pytania
(FAQ)
Czy suplementacja witaminą C jest konieczna w okresie zimowym?

W większości przypadków regularne spożywanie różnorodnej i zrównoważonej diety, bogatej w owoce i warzywa, zapewnia odpowiednie dostarczenie witaminy C.

Jakie są zalecane dzienne dawki witaminy C?

Zalecane dzienne dawki witaminy C różnią się w zależności od grupy wiekowej i płci. Ogólnie dorosłym kobietom zaleca się spożycie 75-90 mg, a mężczyznom 90-120 mg witaminy C dziennie. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania, na przykład w okresie choroby, można rozważyć większe dawki, ale pod ścisłą kontrolą lekarza.

W jakich źródłach można znaleźć witaminę C?

Witamina C występuje głównie w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty, ale również w innych owocach, takich jak kiwi, truskawki, maliny, jagody oraz w warzywach, takich jak papryka, brokuły, szpinak, kapusta, ziemniaki.

English version
Badania ankietowe od 4 zł