home Poradnik badacza
Telemedycyna
Cukrzyca typu 2 – zasady diety
calendar 21.05.2021
kategorie telemedycyna

Cukrzyca typu 2 – zasady diety

Cukrzyca typu 2 – zasady diety
Spis treści
arrow Śniadanie cukrzyka
arrow Jak powinien wyglądać obiad i kolacja?
arrow Deser?
arrow Co owocową fruktozą? Mogę?
arrow Alkohol?
arrow Co z przekąską?

W przypadku cukrzycy typu 2 dieta, w połączeniu z aktywnością fizyczną, może pomóc w kontrolowaniu choroby. Od śniadania do kolacji…oto najważniejsze zasady diety cukrzycowej

Chorzy na cukrzycę typu 2 mogą poprawić swój stan zdrowia i obniżyć poziom cukru we krwi poprzez zmianę nawyków żywieniowych i utratę wagi. Posiłki należy spożywać 4–6 razy dziennie, regularnie, najlepiej o stałych porach.

 

Śniadanie cukrzyka

 

Poranny posiłek nie może zwiększać nadmiernie glikemii poposiłkowej. Aby było to możliwe, śniadanie powinno składać się z właściwie dobranych produktów, wyróżniających się odpowiednim składem, wartością odżywczą i indeksem glikemicznym. Pomimo niskiej zawartości cukru jest ono doskonałym źródłem energii i substancji odżywczych. Jedzenie śniadania może przynieść realne korzyści dla zdrowia. A więc od czego zacząć dzień?

  • Chleb razowy, tradycyjny, z ziarnami zbóż, ciemny z żytem: 60-80 g z łyżeczką masła.
  • Produkt mleczny (jogurt, twarożek...), plasterek szynki lub odrobina sera (maksymalnie 30 g), nietłuste by nie podnieść poziomu cukru we krwi.
  • Dodatkiem do takiej kanapki mogą być warzywa, przede wszystkim te o ograniczonej zawartości węglowodanów (np. ogórek, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szpinak, pomidory). W miarę możliwości warzywa warto serwować w formie surowej.

Pamiętaj także, by nigdy nie opuszczać śniadania. Może to spowodować wahania poziomu cukru i skrajny głód, co z kolei prowadzi do przejadania się podczas kolejnych posiłków.  

 

Jak powinien wyglądać obiad i kolacja?

Idealny talerz do obiadu i kolacji powinien zawierać :

  • 1/3 warzywa: kapusta, szpinak, zielona fasola, cukinia...
  • 1/3 białka (chude mięso, ryba, jajko)
  • 1/3 pokarmów skrobiowych, z preferencją tych, które są mniej hiperglikemiczne (rośliny strączkowe, makaron al dente, ryż basmati, słodkie ziemniaki, ziemniaki gotowane w koszulkach, quinoa...)

Warto sięgać po produkty w miarę możliwości mało przetworzone. Przykładowo gniecione ziemniaki mają indeks glikemiczny wyższy, niż ziemniaki podane w całości. Warzywa powinny być gotowane na półtwardo. Istotne znaczenie dla zdrowia ma wybrana technika przygotowywania posiłków. Najlepsze jest gotowanie i przyrządzanie potraw na parze, duszenie, pieczenie w pergaminie lub folii i grillowanie bez dodatku tłuszczu. 

Należy zawsze pamiętać o pilnowaniu wielkości porcji, dzieleniu talerza, sięganiu po zdrowe tłuszcze, takie jak te zawarte w oliwie z oliwek, awokado, orzechach czy rybach morskich, zwracaniu uwagi na napoje i przekąski.

 

Deser?

 

Każdy diabetyk powinien wiedzieć, że jego dieta powinna ograniczać łatwo przyswajalne cukry proste (tradycyjny cukier stołowy i fruktoza). Jak najczęściej jedz:

  • jogurt naturalny bez cukru + 1 świeży owoc
  • jogurt owocowy 0% tłuszczu i bez dodatku cukru + 1 świeży owoc

Od czasu do czasu: słodki deser, który nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi.

  • Ciasto dla diabetyka powinno zawierać chude białko, które spowalnia trawienie

Unikać za to należy ciast tłustych oraz ciast z owocami zawierającymi dużo cukru.

 

Co owocową fruktozą? Mogę?

 

Owoce są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, dzięki temu doskonale wspomagają pracę naszego organizmu. Fruktoza zawarta w owocach podnosi poziom cukru we krwi, ale jednocześnie dostarcza również błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi. Jedz świeże lub mrożone owoce w całości, ale nie więcej niż 2 lub 3 porcje dziennie. Szczególnie polecane są owoce jagodowe i cytrusy, ponieważ zawierają niewiele cukru i są cennym źródłem antyoksydantów. Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 powinny całkowicie wyeliminować z jadłospisu suszone i kandyzowane owoce, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne, co jest szczególnie istotne dla cukrzyków zmagających się z nadwagą lub otyłością.

 

Alkohol?

 

Nie ma formalnego zakazu, ale im mniej pijesz, tym lepiej, niezależnie od tego, czy musisz kontrolować swoją wagę w przypadku cukrzycy typu 2,alkohol jest słodki, a więc kaloryczny. Wybierając „napój procentowy”, który zawiera węglowodany, należy liczyć się ze wzrostem poziomu cukru we krwi po jego wypiciu. Kolejny kieliszek zakłóca utrzymanie równowagi stężenia cukru we krwi, a także utrudnia kontrolę choroby. Dopuszczalna ilość wypitego alkoholu na dobę jest taka sama dla cukrzyków, jak dla osób zdrowych. Dla kobiet ilość ta wynosi 20 g na dobę, natomiast dla mężczyzn 30 g dobę. Częste spożywanie większych niż dopuszczalne ilości alkoholu może prowadzić do uszkodzenia wątroby. 

 

Co z przekąską?

 

Jeśli jesteś głodny, tak, możesz zdecydować się na przekąskę zawierającą 15-30 gramów węglowodanów i 100-200 kalorii. Doskonałe są połączenia

  • owocu z orzechami lub jogurtem
  • chudej wędliny z warzywem

Pamiętaj, że przekąski należy jadać w małych porcjach, powinny być one dodatkowym posiłkiem, a nie daniem głównym. Nawet mała przekąska może mieć duży wpływ na glikemię. Z rozsądkiem sięgaj po takie, które nie wpłyną na glikemię, a zaspokoją głód i poprawią samopoczucie.

Oczywiście zanim wprowadzisz zmiany do swojej diety, bezpiecznie będzie, jeśli najpierw skonsultujesz się ze swoim diabetologiem.

Stres, sport, kawa... Jaki jest ich rzeczywisty wpływ na nadciśnienie?
data 20.04.2021
kategorie telemedycyna
Stres, sport, kawa... Jaki jest ich rzeczywisty wpływ na nadciśnienie?
Jeśli leki pozostają najlepszą strategią obniżenia ciśnienia krwi, to zdrowy styl życi...
Krew w moczu: czy należy się martwić?
data 18.05.2021
kategorie telemedycyna
Krew w moczu: czy należy się martwić?
Krew w moczu to dolegliwość, która pojawić się może zarówno u kobiet, mężczyzn, jak i ...
Witamina C,  zimowa witamina
data 08.06.2021
kategorie telemedycyna
Witamina C, zimowa witamina
W zimie, pamiętaj, żeby zaopatrzyć się w witaminę C! Substancja ta zapewnia prawidłowe...
e-Recepta – recepta na telefon
data 30.03.2022
kategorie telemedycyna
e-Recepta – recepta na telefon
Konsultacja przez telefon i e-Recepta w kilka sekund? Tak! To już działa w Polsce od r...
(FAQ)
Najczęściej zadawane pytania
Na czym opiera się dieta u osób z cukrzycą typu 2?

Zasady diety obejmują zrównoważone spożycie posiłków, kontrolę ilości spożywanego węglowodanów, ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i trans, zwiększenie spożycia błonnika, regularne posiłki o stałych porach, unikanie słodzonych napojów i przetworzonej żywności oraz kontrolę wielkości porcji.

Jakie produkty spożywcze należy włączyć do diety w cukrzycy typu 2?

Zaleca się spożywanie warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudego mięsa i ryb, niskotłuszczowych produktów mlecznych, orzechów i nasion, a także zdrowych tłuszczów, takich jak oleje roślinne i awokado.

Czy osoby z cukrzycą typu 2 powinny konsultować się z dietetykiem?

Konsultacja online z dietetykiem jest zalecana, ponieważ dietetyk może pomóc w opracowaniu spersonalizowanego planu żywieniowego, uwzględniającego indywidualne preferencje, cele i potrzeby zdrowotne. 

English version
Badania ankietowe od 4 zł